Sladký
Jahodový koktejl s jogurtem.
Ingredience:
12ks jahod
2 lžičky cukru
1 kelímek bílého jogurtu
3 lžičky zakysané smetany
Postup:
Větší jahody důkladně zbavíme stopek a lístků a omyjeme je. Omyté jahody rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky. Jednu, nějakou hezčí, si necháme stranou na ozdobu.
Jahody vsypeme do mixéru. Přidáme jogurt, smetanu, mléko a cukr. Pokud máme radši koktejl sladší, klidně dáme cukru více. Vše mixujeme asi 2 minuty.
Jahodový koktejl nalijeme do sklenic. Odloženou jahodu nakrájíme na čtvrtky a ozdobíme jí jahodový koktejl.
Jahodový dort
Ingredience:
Na piškotové těsto: 
2 | vejce |
1 zarovnané PL | vody horké |
50 g | cukru moučkového |
1 balíček | Vanilkového cukru Dr.Oetker |
80 g | hladké mouky |
1 zarovnaná KL | Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker |
Na náplň:
250 g | tvarohu polotučného měkkého ve vaničce |
150 g | jogurty bílé plnotučné |
100 g | cukru moučkového |
1 balíček | Vanilínového cukru Dr.Oetker |
1 balíček | Želatiny v plátcích Dr.Oetker |
400 ml | smetany ke šlehání 33% |
Na ozdobení:
500 g | jahod |
1 balíček | Dort-želé červeného Dr.Oetker |
250 ml | vody |
2 zarovnané PL | cukru |
Ještě potřebujeme:
1 | dortovou formu (Ø 26 cm) |
1 |
elektrický ruční šlehač |
Postup:
přípravu těsta vyšleháme vejce s horkou vodou elektrickým ručním šlehačem do pěny. Za stálého šlehání do pěny vmícháme cukr s vanilkovým cukrem. Mouku smícháme s kypřicím práškem do pečiva a na nejnižším stupni krátce zašleháme do hmoty. Těsto vylijeme do formy vyložené papírem na pečení a stejnoměrně uhladíme. Vložíme do předehřáte trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Doba pečení: asi 20 min.
Domácí taštičky s tvarohem
Ingredience
Hladká mouka | 400 g |
Prášek do pečiva | 1 ks |
Moučkový cukr | 180 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Vanilkový pudink | 1 ks |
Hera - změklá |
180 g |
Bílý jogurt - hustý |
180 g |
Měkký tvaroh | 500 g |
Vanilkový pudink | 2 lžíce |
cukr krupice dle chuti, cca |
4 lžíce |
Rozinky namočené v rumu |
Pečící papír | |
Moučkový cukr | |
Rozšlehané vejce | 1 ks |
Párátka |
Postup
Z hladké mouky, pudinku, kypřidla, cukrů, tuku a jogurtu vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát silný cca 3 mm, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na stejně velké čtverečky.
Do jejich středu dáme lžičkou tvarohovou náplň a protilehlé cípy přes sebe přehneme do šátečku (ranečku). Přeneseme je na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, zapíchneme do jejich středu pro zpevnění párátko a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova.
Hotové pocukrujeme a můžeme podávat.
Podáváme jako sladký oběd, svačinu, snídani nebo ke kávě jako pohoštění.
Šátečky můžeme plnit makovou, ořechovou, povidlovou či jinou náplní. Lze plnit i ovocem a sypat i žmolenkou.
Jemný jablečný závin
Ingredience
10 jablek – očistěná a nakrájená na plátky
300g hladké mouky
1/2 kostky Omegy
špetka soli
25g čerstvého droždí
1 lžička cukru
150ml mléka
1 vejce na potření
strouhanka, skořice, hrozinky, vanilkový cukr
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek z trochy teplého mléka, droždí a lžičky cukru.
Do mouky uděláme důlek, vlijeme kvásek, přidáme špetku soli, Omegu nastrouhanou na hrubém struhadle a zbytek teplého mléka. Vše propracujeme na vláčné těsto, které hned (bez kynutí) rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme obdélník, posypeme strouhankou, po celé ploše navrstvíme jablka, posypeme hrozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Rohy těsta přehneme dovnitř a srolujeme. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° do zezlátnutí, asi 15 minut.
Vdolečky
Ingredience
Hladká mouka | 350 g |
Mléko | 1,25 dl |
Vejce | 1 ks |
Máslo | 1 lžíce |
Cukr | 1 lžíce |
Droždí | 1/2 ks |
Hnědý rum | 2 lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Postup
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme na plát silný 1 cm a vykrájíme z něj kolečka o průměru 5-6 cm.
Necháme opět vykynout a pak smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Necháme okapat a potřeme povidly a posypeme strouhaným tvarohem.
Mléčná rýže se skořicí
Ingredience
Rýže | 50 g |
Mléko | 100 ml |
Voda 3 x více než rýže |
|
Vanilkový cukr | 2 lžíce |
Sůl | 1 špetka |
Máslo | |
Skořice Mleté |
1 lžička |
Postup
Rýži opláchneme a dáme vařit s máslem a solí. K měkké rýži přidáme cukr, mléko a vaříme ještě 5 minut. Odstavíme a promícháme se skořicí. Servírujeme do dezertních pohárů s citrónem pokapanými a oloupanými hruškami.
Olade
Ingredience
Polohrubá mouka | 250 g |
Mléko | 1 sklenice |
Vejce | 1 ks |
Máslo | 1 lžíce |
Cukr | 1 lžíce |
Sůl | 1 špetka |
Droždí | 15 g |
Jablka | 5 ks |
Rostlinný olej |
Postup
V teplém mléce rozmícháme cukr, sůl a droždí, vlijeme do přesáté mouky, přidáme máslo, vejce a vše důkladně promícháme. Těsto přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky a těsně před pečením je zamícháme do vykynutého těsta. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme z těsta kousky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme sypané cukrem a skořicí, s medem nebo zavařeninou.
Palačinky se zmrzlinou
Ingredience
Vejce | 3 ks |
Mléko | 250 ml |
Polohrubá mouka | 250 g |
Citronová kůra z půlky citronu |
1/2 ks |
Sůl | |
Máslo | |
Moučkový cukr | 2 lžíce |
Broskvový kompot | |
Polárkový dort | |
Vaječný koňak | |
Šlehačka | |
Čokoláda |
Postup
Vejce rozmícháme s cukrem a citronovou kůrou, rozředíme mlékem, mírně osolíme a přisypeme za stálého šlehání mouku.
Z hladkého těsta upečeme na másle palačinky, které plníme zmrzlinou, na kostky nakrájenými broskvemi, zalejeme vaječným koňakem a palačinky stočíme do ruliček. Na závěr je zastříkneme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou.
Čokoládová pěna
Ingredience
180g tmavé čokolády (ideálně se 70% kakaa)
1 lžíce másla
3 vejce, bílky a žloutky odděleně
2 lžíce rumu, likéru nebo jiného oblíbeného alkoholu
cukr na přislazení
Postup
Máslo, čokoládu, 75ml vody (a pokud chcete tak i alkohol) dejte do ohnivzdorné misky, tu postavte na hrnec s vroucí vodou a nechte rozpustit.
Pak přimíchejte žloutky a případně i cukr, pokud chcete pěnu sladší. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Jemně ho vmíchejte do zchladlé čokoládové směsi. Hmotu rozdělte do mističek a nechte v lednici ztuhnout.
Jahodo-tvarohové šišky
Ingredience
Polohrubá mouka cca |
300 g |
Měkký tvaroh | 250 g |
Vejce | 1 ks |
Moučkový cukr | 1 lžička |
Sůl |
1 špetka |
Tvrdý tvaroh | |
Zakysaná smetana | |
Moučkový cukr |
Jahody -velké |
16 ks |
Postup
Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pomoučněném stole do tvaru obdélníku. Jahody naskládáme těsně za sebou do středu každého obdélníku. Nejprve pevně k sobě spojíme delší strany oddélníku, pak pěvně uzavřeme i konce vzniklého válce. Na pomoučněném stole šišky zakulatíme a pomocí prkénka dáme do hrnce s dostatečným množstvím vroucí vody. Opatrně vařečkou nadzvihneme od dna,aby se nepřichytily. Vaříme cca 10 minut, občas obrátíme. Pozor na to, že knedlíky zvětší svůj objem! Vaříme postupně nebo ve velkém hrnci. Hotové knedlíky vyjmeme přímo na talíře, kde si je každý nakrájí na plátky, posype cukrem, tvarohem a zalije smetanou (rozpuštěným máslem).
Broskvová bublanina
Ingredience
4 vejce
100 g cukru krupice
100 g Hery nebo másla
200 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
3 - 4 lžíce mléka
asi 1 kg broskví (mohou být i kompotované)
Postup
Heru utřete s cukrem, přidejte žloutky a utřete do pěny. Poto střídavě přidávejte mouku, ve které jste rozmíchali prášek do pečiva, a mléko. Nakonec optarně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný tuke a vysypanou moukou či strouhankou. Poklaďte ovocem a zvolna upečte. Kdo má rád, může na vrchu posypat dribenkou z másla, cukru a mouky.
Čokoládové fondue s jahodami
Ingredience
2 lžíce brandy
150ml smetany
200g hořké čokolády
14ks jahod
Postup
Do kastrůlku nalámeme čokoládu a přidáme smetanu. Vaříme ve vodní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí. Kastrůlek odstavíme. Pokud neděláme fondue pro děti, přidáme likér. Jahody důkladně očistíme.
Čokoládu přendáme na stůl s připraveným hořákem, abychom udržovali teplotu. Do čokolády namáčíme čisté jahody. Pokud nemáme speciální vidlice, můžeme použít špejle.
Čokoládové fondue můžeme připravovat s broskví, kiwi, banány. Pokud chceme použít hrušky, jablka nebo jakékoliv ovoce, které tmavne, namočíme ovoce nejdříve do citronové šťávy.