Hlavní chody
Bramboráky
Ingredience
mletý černý pepř
150ml oleje
1kg brambor
120g hladké mouky
2-3 česneku
2ks vejci
majoránka
sůl
Postup
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.
Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.
Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.
Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.
Drůbeží játra na cibulce
Ingredience
játra drůbeží
2 ks cibule kuchyňská
200 g slanina anglická
2 polévkové lžíce mouka hladká
100 ml vývaru
2 polévkové lžíce oleje
podle chuti
sůl
pepř barevný drcený
kmín mletý
Postup
Játra očistěte, propláchněte, osušte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, slaninu na kostičky.
Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a orestujte na něm slaninu, dokud se nezačne mírně škvařit. Pak přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Nakonec přidejte játra.
Maso nechte zatáhnout, pak opepřete a okořeňte kmínem. Restujte doměkka. Hotová játra osolte.
Pokud chcete mít víc omáčky, přilejte do výpeku vývar a přidejte trochu hladké mouky nebo solamylu. Chvilku provařte.
Podávejte s čerstvým chlebem nebo opečenou bagetkou.
Krůtí prsa s brusinkovou omáčkou
Ingredience
500-600 g | krůtích prsních řízků |
olej | |
sůl | |
Na omáčku: | |
100 g | sušených brusinek |
4 lžíce | červeného suchého vína |
4 lžíce | balzamikového octa |
1 lžíce | rybízovéhoo džemu |
1 lžička |
hnědého cukru |
Postup
1. Krůtí prsní řízek (řízky) naporcujeme, osolíme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran
2. Opečené maso vložíme do trouby vyhřáté na 160-170 °C a pečeme cca 10-15 minut, pak necháme krůtí odpočívat zakryté v teple
3. Na pánev do výpeku přidáme brusinky, džem a trochu cukru, přilijeme víno, balzamikový ocet, vše chvíli povaříme, nakonec do omáčky zamícháme šťávu, co pustí maso
4. Prsíčka nakrájíme na plátky a podáváme přelité brusinkovou omáčkou z výpeku.
Rychlé lívance
Ingredience
2 lžíce cukru
4dl mléka
5g kypřícího prášku
3 ks vejce
50g hrubé mouky
1 špetka soli
200g hladké mouky
Postup
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme.
Vše dáme do mísy a ručním šlehačem šleháme asi 3 minuty. Pak lívancové těsto necháme asi 5 minut odležet.
Zatím si rozpálíme lívanečník a vytřeme jej olejem. Z těsta smažíme zlatavé rychlé lívance.
Rychlé lívance před podáváním potřeme rozehřátým máslem a sypeme skořicovým cukrem. Podáváme ihned.
Segedínský guláš
Ingredience
sůl
2dl kysané smetany
mletá sladká paprika
50g sádla
500g vepřového masa
1 ks cibule
30g hladké mouky
700g kysaného zelí
Postup
Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno. Maso nakrájíme na kostičky. Zelí podle potřeby překrájíme.
Na polovině sádla osmažíme cibuli. Přidáme maso a důkladně jej osmažíme. Vmícháme papriku, podlijeme a maso dusíme téměř doměkka.
Na zbytku sádla si zatím podusíme zelí s trochou vlastní šťávy. Téměř měkké zelí přidáme k masu. Segedínský guláš zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně, přisolíme a dusíme do měkka.
Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem.
Žemlovka
Ingredience
3balíčky vanilkového cukru
3ks vejce
mletá skořice
50g rozinek
10ks rohlíků
5ks jablek
50ml mléka
1/2 citrony
300g tvarohu
máslo
Postup
Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.
Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným.
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Bramborový guláš
Ingredience
3 lžíce oleje
majoránka
1 kg brambor
250g špekáčků
1-2 lžíce mouky
125ml smetana ke šlehání
kmín
mletá sladká paprika
sůl
Postup
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
Do rozpáleného hrnce nalijeme olej. Přidáme cibulku, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme brambory, papriku, kmín a vše podlijeme vodou. Brambory dusíme doměkka.
Mezitím oloupeme špekáčky a nakrájíme je na půlkolečka (podle chuti je můžeme i orestovat).
Když jsou brambory měkké, zahustíme guláš smetanou s trochou mouky a necháme provařit. Nakonec přidáme připravená kolečka špekáčků, okořeníme majoránkou a solí a dovaříme.
Hotový guláš podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Langoše
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 250–300 ml mléka
- špetku soli
- 1 kostku cukru
- olej na smažení
- na závěrečné ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...
1. Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100 ml mléka. Dejte vzejít kvásek. Děti můžete pověřit jeho pozorováním – jakmile hlídka nahlásí, že se dělají velké bubliny, můžete pokračovat.
2. K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Hotovo máte ve chvíli, kdy při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí.
3. Za asistence dětí tvarujte z těsta malé bochánky a nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte po obou stranách. Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly.
Smažené karbanátky
Ingredience
300 g | hovězího masa předního |
200 g | vepřového bůčku |
2 ks | rohlíků |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
2 lžíce | strouhanky |
1 lžíce | hladké mouky |
pepř | |
drcená majoránka | |
sůl | |
voda | |
Na obalení: | |
2 ks | vejce |
hladká mouka | |
strouhanka | |
mléko | |
špetka soli |
Postup
1. Hovězí přední a vepřový bůček opláchneme a pomeleme na masovém strojku s jednou oloupanou cibulí a dvěma rohlíky namočenými ve vodě
2. Do mletého masa přidáme česnek utřený se solí, pepř, drcenou majoránku, vejce, hladkou mouku a strouhanku, vše dobře promícháme
3. Z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhance
4. Smažíme je v horkém oleji, po obou stranách, dozlatova.
Kuřecí prsa s hermelínem a smetanou
Ingredience
1ks velké cibule
1ks hermelínu bez příchutě
500g kuřecího prsa
100g zakysané smetany
koření na maso
Postup
Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, osolíme, okořeníme podle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovací koření a jiné).
Dno sádlem vymazaného pekáčku obložíme na tenká kolečka nakrájenou cibulí, na ni naskládáme kousky masa, na maso plátky hermelínu, celé zalijeme šlehačkou (nebo zakysanou smetanou) a pečeme na 180 °C asi 1 hodinu, až je maso měkké.
Kuřecí prsa s hermelínem a smetanou podáváme s přílohou podle vlastního výběru.
Hermelín by měl být bez příchuti. Já jsem pekla s paprikovým hermelínem, ale pak se míchalo moc chutí dohromady a výsledek byl horší. S množstvím smetany to také nepřeháníme, aby se v ní maso nevařilo, ale aby se peklo.
Losos s bylinkovou omáčkou
Ingredience
1 losos
1 citron
120g másla
1 lžička kmína
1 hrst lístky bazalky
sůl
100ml mléka
3-4 petržele(zelené)
1 lžíce hladké mouky
Postup
Losos zakoupený v supermarketu je již vykuchaný, zbavíme ho pouze ploutví, případně hlavy a rozkrojíme podél na 2 půlky, poté na jednotlivé porce. Nebo lososa nepůlíme a rozkrájíme ho na podkovy.
Než začneme rybí maso smažit, připravíme si základ na bylinkovou omáčku: Petrželku a lístky bazalky nasekáme najemno. V malém množství mléka rozkvedláme lžíci hladké mouky, promícháme se zbytkem mléka a se smetanou.
Kousky lososa pokapeme šťávou z citronu, jemně zaprášíme moukou a vložíme na pánev s rozehřátým máslem. Maso posolíme, posypeme kmínem a opékáme z obou stran dozlatova. Když je losos opečený a měkký, vyjmeme jej z pánve.
Na pánev s máslem (po smažení lososa) nasypeme nasekané bylinky, necháme prohřát a pak zalijeme mlékem a smetanou. Ochutíme solí, můžeme i pepřem.
Upečeného lososa polijeme bylinkovou omáčkou a zdobíme plátkem citronu. Podáváme s pečenými nebo uvařenými brambory, chutná i s toastovým chlebem.